Blog

sery

Dlaczego warto jeść sery kozie?

Sery kozie zyskują coraz większą liczbę miłośników. Są cenione za charakterystycznych smak i zapach, właściwości zdrowotne oraz cenne wartości odżywcze. Sery kozie polecane są dla osób z nadciśnieniem i cukrzycą. Sprawdzają się również jako dodatek do diet odchudzających. Najlepsze sery kozie produkowane są w Hiszpanii, ale dziś coraz częściej możemy spotkać sery kozie produkowane w Polsce czy na Bałkanach.

Czytaj więcej

ser

Jakie są właściwości i zastosowanie sera manchego?

Ser manchego wytwarzany jest w hiszpańskiej La Manchy z mleka owczego pochodzącego od owiec o tej samej nazwie. Ser ten ma intensywny, kwaskowaty smak, a trzymany w ustach pozostawia miły posmak. To świetny dodatek do tostów, kanapek, ale też jako przekąska zaostrzająca apetyt.

Czytaj więcej

chorizo

Gdzie można wykorzystać wyroby chorizo?

Większość z nas uwielbia dobrze zjeść oraz próbować nowych smaków. Dlatego też z ochotą smakujemy dania kuchni greckiej, włoskiej czy też hiszpańskiej. Każda z nich ma nam co innego do zaoferowania i jest na swój sposób wyjątkowa. Jednym z podstawowych produktów kuchni hiszpańskiej jest tradycyjna kiełbasa chorizo przygotowywana z wieprzowiny wraz z dodatkiem przypraw, a przede wszystkim z papryką wędzoną. Gdzie można wykorzystać ten produkt?

Czytaj więcej

chorizo

Jak produkuje się chorizo?

Chorizo to najpopularniejszy rodzaj kiełbasy w Hiszpanii, chociaż na całym świecie doceniany jest jej wyrazisty smak. Wyrób ten jest wytwarzany już od XVI wieku, ponieważ właśnie wtedy zaczęto uprawiać na Półwyspie Iberyjskim paprykę, która obok wieprzowiny jest głównym składnikiem chorizo. Hiszpanie wyrabiają ten rodzaj kiełbasy zarówno w domach, jak i w zakładach produkcyjnych, a receptura chorizo niewiele zmieniła się od wieków. We wpisie przedstawimy, jak wygląda proces produkcji tradycyjnej hiszpańskiej kiełbasy, która uwielbiana jest także w Polsce.

Czytaj więcej