Gdzie można wykorzystać wyroby chorizo?

Większość z nas uwielbia dobrze zjeść oraz próbować nowych smaków. Dlatego też z ochotą smakujemy dania kuchni greckiej, włoskiej czy też hiszpańskiej. Każda z nich ma nam co innego do zaoferowania i jest na swój sposób wyjątkowa. Jednym z podstawowych produktów kuchni hiszpańskiej jest tradycyjna kiełbasa chorizo przygotowywana z wieprzowiny wraz z dodatkiem przypraw, a przede wszystkim z papryką wędzoną. Gdzie można wykorzystać ten produkt?


Przekąski na różne okazje

Kiełbasa chorizo ma wszechstronne zastosowanie i możemy stworzyć z niej potrawy na różne okoliczności. Przede wszystkim doskonale sprawdza się ona jako imprezowa przekąska, którą zaserwujemy gościom. Wystarczy, że kiełbasę pokroimy na cienkie plasterki i na talerz dodamy także aromatyczne sery, suszone pomidory, oliwki oraz pieczywo. Każdy będzie mógł skomponować własny przysmak. Zalecamy także stworzenie gotowych koreczków lub mini kanapek z chorizo, ponieważ są one uniwersalnym dodatkiem zarówno podczas spotkań w gronie znajomych, jak i z rodziną.


Doskonały dodatek śniadaniowy

Chorizo świetnie sprawdza się także w daniach śniadaniowych. Jak wiadomo, w Polsce każdy lubi zjeść syte śniadanie, które dostarczy dużą dawkę energii na resztę dnia. Dlatego też często sięgamy po jajka, żeby stworzyć jajecznicę lub omlet. Zamiast zwykłej kiełbasy, warto dodać do niej chorizo oraz inne dodatki według uznania. Nasze śniadanie nabierze wówczas zupełnie innego smaku i aromatu. Zalecamy, by kiełbasę chorizo podsmażyć delikatnie na patelni, by obróbka cieplna podbiła smak produktu, a nie go zniszczyła. 


Chorizo w daniach obiadowych

Kiełbasa chorizo jest też produktem wykorzystywanym w daniach obiadowych. Można dodać ją do różnych potraw, ponieważ z powodzeniem zastępuje inne typy mięsa. Świetnie sprawdzi się w bigosie i leczo, ale można wykorzystać ją także do makaronów oraz do różnego typu zapiekanek. Warto zdecydować się na ten wyrób, gdyż nawet zwykłe dania, które codziennie przygotowujemy, nabiorą zupełnie innego smaku.