Blog

kuchnia hiszpańska

Jakich przypraw używa się w kuchni hiszpańskiej?

Sztuka kulinarna pochodząca z Hiszpanii wyróżnia się na tle innych kuchni europejskich, gdyż stanowi ona doskonałe połączenie charakterystycznych smaków meksykańskich, arabskich i francuskich. Tworzy wariacje na temat potraw typowych dla rejonów śródziemnomorskich i tych zamieszkiwanych przez pasterzy. Wykorzystuje produkty regionalne – ryby i owoce morze, warzywa, owoce, oliwki i daktyle, a także długo dojrzewające sery oraz mięso. W dzisiejszym artykule omawiamy temat przypraw w kuchni hiszpańskiej. Dowiedz się, które z nich są charakterystyczne dla potraw wywodzących się z Półwyspu Iberyjskiego.

Czytaj więcej

sery dojrzewające na desce

Dlaczego sery dojrzewające są zdrowe?

Sery dojrzewające są produktem spożywczym, który cechuje długi proces wyrabiania – niektóre gatunki sera dojrzewają nawet kilka lat, dzięki czemu są one wyjątkowo aromatyczne. W smaku wyróżnia je orzechowy posmak i twardość. Istotne jest również, iż w procesie fermentacji serów dojrzewających, dochodzi do rozkładu laktozy, co sprawia, że mogą być one spożywane przez osoby z nietolerancją. W dzisiejszym artykule wyjaśniamy, dlaczego sery dojrzewające uchodzą za najzdrowszy rodzaj produktów nabiałowych.

Czytaj więcej

szynka serrano

Jak smakuje i do czego pasuje szynka serrano?

Szynka serrano to przysmak pochodzący z Hiszpanii. Wytwarzana jest przy użyciu tradycyjnych metod popularnych w rejonie Estremadury, Kastylii i Katalonii. Jest to rodzaj szynki górskiej, do której wyprodukowania wykorzystuje się mięso wieprzowe z udźca- zazwyczaj pochodzi ono z rasy białej świń (np. Large White, czy też Pietrain). Szynka ta dojrzewa od kilku miesięcy nawet do kilku lat, a długotrwały proces dojrzewania i podsuszania mięsa sprawia, że jest ona wyjątkowo aromatyczna. Dowiedz się, co wyróżnia szynkę serrano, a także, z czym warto ją serwować, by podkreślić walory smakowe przysmaku.

Czytaj więcej

sery

Cechy charakterystyczne serów holenderskich

Ser to przysmak wytwarzany z mleka, z którego wytrąca się tłuszcz i białko. Istnieje wiele rodzajów tego produktu, różniących się od siebie m.in. pochodzeniem mleka (krowie, owcze, kozie), przebiegiem procesu obróbki i dodatków stosowanych podczas jego wytwarzania. W samej Europie produkuje się kilka tysięcy gatunków sera, a jednym z większych eksporterów na rynek światowy jest Holandia, w której rocznie produkuje się ok. 700 milinów kilogramów tego przysmaku. Kraj ten słynie ze swoich twardych i półtwardych serów krowich. W dzisiejszym artykule omawiamy ich najważniejsze cechy. Serdecznie zapraszamy do lektury!

Czytaj więcej

ser owczy

Walory odżywcze serów owczych

Pomimo tego, że największą popularnością cieszą się sery wytwarzane z mleka krowiego, coraz więcej osób zaczyna doceniać walory odżywcze i smakowe płynące z serów owczych. Do najbardziej rozpowszechnionych odmian zalicza się przede wszystkim ser Manchego, feta, pecorino romano, requefort, a także polski oscypek, bundz, czy też bryndza – wszystkie te rodzaje są nieocenionym źródłem witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zapraszamy do lektury krótkiego artykułu, w którym wyjaśniamy, jakie walory odżywcze płyną z serów owczych.

Czytaj więcej

hiszpańskie przekąski

Hiszpańskie przekąski idealne na wieczór z rodziną i znajomymi

Kuchnia hiszpańska jest ceniona na całym świecie. Potrawy i przysmaki pochodzące z Półwyspu Iberyjskiego są w Polsce nadal dość egzotycznym produktem, na który można sobie pozwolić w wyjątkowych sytuacjach, np. podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Hiszpańskie przekąski charakteryzują się wyjątkowym smakiem i mocnym aromatem. Proces ich przygotowywania jest nieraz bardzo wymagający i długotrwały, co czyni je bardzo wyjątkowymi. Serwując płytę składającą się z hiszpańskich smakołyków, z pewnością uda się sprostać nawet najbardziej wymagającym smakoszom.

Czytaj więcej

kiełbasa

Czym się różni kiełbasa hiszpańska od polskiej?

Kiełbasa jest wykorzystywana w wielu potrawach kuchni polskiej. Należą do nich np.: bigos, żurek, rolada śląska, grochówka, fasolka po bretońsku. Wielu ludzi z pewnością boryka się z problemem monotonności w swoim jadłospisie. Dlatego warto zasięgnąć bardziej egzotycznych dań i przysmaków prosto z Półwyspu Iberyjskiego? W dzisiejszym artykule wyjaśniamy podstawowe różnice pomiędzy kiełbasą polską a hiszpańską. Zapraszamy do lektury!

Czytaj więcej

stół zastawiony hiszpańskimi przysmakami

Które hiszpańskie przysmaki najbardziej cenią Polacy?

Półwysep Iberyjski słynie z wybornych wyrobów i aromatycznych dań, dlatego też restauracje serwujące kuchnię hiszpańską cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. Kuchnia ta ma do zaoferowania wiele charakterystycznych potraw oraz przysmaków, które są serwowane samodzielnie w postaci zimnej płyty lub jako element przystawki goszczącej na każdym stole. Zapraszamy do lektury tekstu, w którym przedstawiamy najpopularniejsze hiszpańskie przysmaki. Dowiedz się, które wędliny zdobyły serca Polaków.

Czytaj więcej

sery

Dlaczego warto jeść sery kozie?

Sery kozie zyskują coraz większą liczbę miłośników. Są cenione za charakterystycznych smak i zapach, właściwości zdrowotne oraz cenne wartości odżywcze. Sery kozie polecane są dla osób z nadciśnieniem i cukrzycą. Sprawdzają się również jako dodatek do diet odchudzających. Najlepsze sery kozie produkowane są w Hiszpanii, ale dziś coraz częściej możemy spotkać sery kozie produkowane w Polsce czy na Bałkanach.

Czytaj więcej

ser

Jakie są właściwości i zastosowanie sera manchego?

Ser manchego wytwarzany jest w hiszpańskiej La Manchy z mleka owczego pochodzącego od owiec o tej samej nazwie. Ser ten ma intensywny, kwaskowaty smak, a trzymany w ustach pozostawia miły posmak. To świetny dodatek do tostów, kanapek, ale też jako przekąska zaostrzająca apetyt.

Czytaj więcej