Blog
Jakich przypraw używa się w kuchni hiszpańskiej?
- Szczegóły
Sztuka kulinarna pochodząca z Hiszpanii wyróżnia się na tle innych kuchni europejskich, gdyż stanowi ona doskonałe połączenie charakterystycznych smaków meksykańskich, arabskich i francuskich. Tworzy wariacje na temat potraw typowych dla rejonów śródziemnomorskich i tych zamieszkiwanych przez pasterzy. Wykorzystuje produkty regionalne – ryby i owoce morze, warzywa, owoce, oliwki i daktyle, a także długo dojrzewające sery oraz mięso. W dzisiejszym artykule omawiamy temat przypraw w kuchni hiszpańskiej. Dowiedz się, które z nich są charakterystyczne dla potraw wywodzących się z Półwyspu Iberyjskiego.
Dlaczego sery dojrzewające są zdrowe?
- Szczegóły
Sery dojrzewające są produktem spożywczym, który cechuje długi proces wyrabiania – niektóre gatunki sera dojrzewają nawet kilka lat, dzięki czemu są one wyjątkowo aromatyczne. W smaku wyróżnia je orzechowy posmak i twardość. Istotne jest również, iż w procesie fermentacji serów dojrzewających, dochodzi do rozkładu laktozy, co sprawia, że mogą być one spożywane przez osoby z nietolerancją. W dzisiejszym artykule wyjaśniamy, dlaczego sery dojrzewające uchodzą za najzdrowszy rodzaj produktów nabiałowych.
Jak smakuje i do czego pasuje szynka serrano?
- Szczegóły
Szynka serrano to przysmak pochodzący z Hiszpanii. Wytwarzana jest przy użyciu tradycyjnych metod popularnych w rejonie Estremadury, Kastylii i Katalonii. Jest to rodzaj szynki górskiej, do której wyprodukowania wykorzystuje się mięso wieprzowe z udźca- zazwyczaj pochodzi ono z rasy białej świń (np. Large White, czy też Pietrain). Szynka ta dojrzewa od kilku miesięcy nawet do kilku lat, a długotrwały proces dojrzewania i podsuszania mięsa sprawia, że jest ona wyjątkowo aromatyczna. Dowiedz się, co wyróżnia szynkę serrano, a także, z czym warto ją serwować, by podkreślić walory smakowe przysmaku.
Cechy charakterystyczne serów holenderskich
- Szczegóły
Ser to przysmak wytwarzany z mleka, z którego wytrąca się tłuszcz i białko. Istnieje wiele rodzajów tego produktu, różniących się od siebie m.in. pochodzeniem mleka (krowie, owcze, kozie), przebiegiem procesu obróbki i dodatków stosowanych podczas jego wytwarzania. W samej Europie produkuje się kilka tysięcy gatunków sera, a jednym z większych eksporterów na rynek światowy jest Holandia, w której rocznie produkuje się ok. 700 milinów kilogramów tego przysmaku. Kraj ten słynie ze swoich twardych i półtwardych serów krowich. W dzisiejszym artykule omawiamy ich najważniejsze cechy. Serdecznie zapraszamy do lektury!
Walory odżywcze serów owczych
- Szczegóły
Pomimo tego, że największą popularnością cieszą się sery wytwarzane z mleka krowiego, coraz więcej osób zaczyna doceniać walory odżywcze i smakowe płynące z serów owczych. Do najbardziej rozpowszechnionych odmian zalicza się przede wszystkim ser Manchego, feta, pecorino romano, requefort, a także polski oscypek, bundz, czy też bryndza – wszystkie te rodzaje są nieocenionym źródłem witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zapraszamy do lektury krótkiego artykułu, w którym wyjaśniamy, jakie walory odżywcze płyną z serów owczych.
Hiszpańskie przekąski idealne na wieczór z rodziną i znajomymi
- Szczegóły
Kuchnia hiszpańska jest ceniona na całym świecie. Potrawy i przysmaki pochodzące z Półwyspu Iberyjskiego są w Polsce nadal dość egzotycznym produktem, na który można sobie pozwolić w wyjątkowych sytuacjach, np. podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Hiszpańskie przekąski charakteryzują się wyjątkowym smakiem i mocnym aromatem. Proces ich przygotowywania jest nieraz bardzo wymagający i długotrwały, co czyni je bardzo wyjątkowymi. Serwując płytę składającą się z hiszpańskich smakołyków, z pewnością uda się sprostać nawet najbardziej wymagającym smakoszom.
Czym się różni kiełbasa hiszpańska od polskiej?
- Szczegóły
Kiełbasa jest wykorzystywana w wielu potrawach kuchni polskiej. Należą do nich np.: bigos, żurek, rolada śląska, grochówka, fasolka po bretońsku. Wielu ludzi z pewnością boryka się z problemem monotonności w swoim jadłospisie. Dlatego warto zasięgnąć bardziej egzotycznych dań i przysmaków prosto z Półwyspu Iberyjskiego? W dzisiejszym artykule wyjaśniamy podstawowe różnice pomiędzy kiełbasą polską a hiszpańską. Zapraszamy do lektury!
Które hiszpańskie przysmaki najbardziej cenią Polacy?
- Szczegóły
Półwysep Iberyjski słynie z wybornych wyrobów i aromatycznych dań, dlatego też restauracje serwujące kuchnię hiszpańską cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. Kuchnia ta ma do zaoferowania wiele charakterystycznych potraw oraz przysmaków, które są serwowane samodzielnie w postaci zimnej płyty lub jako element przystawki goszczącej na każdym stole. Zapraszamy do lektury tekstu, w którym przedstawiamy najpopularniejsze hiszpańskie przysmaki. Dowiedz się, które wędliny zdobyły serca Polaków.
Dlaczego warto jeść sery kozie?
- Szczegóły
Sery kozie zyskują coraz większą liczbę miłośników. Są cenione za charakterystycznych smak i zapach, właściwości zdrowotne oraz cenne wartości odżywcze. Sery kozie polecane są dla osób z nadciśnieniem i cukrzycą. Sprawdzają się również jako dodatek do diet odchudzających. Najlepsze sery kozie produkowane są w Hiszpanii, ale dziś coraz częściej możemy spotkać sery kozie produkowane w Polsce czy na Bałkanach.
Jakie są właściwości i zastosowanie sera manchego?
- Szczegóły
Ser manchego wytwarzany jest w hiszpańskiej La Manchy z mleka owczego pochodzącego od owiec o tej samej nazwie. Ser ten ma intensywny, kwaskowaty smak, a trzymany w ustach pozostawia miły posmak. To świetny dodatek do tostów, kanapek, ale też jako przekąska zaostrzająca apetyt.