Hiszpańskie wędliny
Hiszpańskie wędliny są rarytasem wśród kulinarnych koneserów. Proces produkcji najlepszych kiełbas rozpoczyna się w momencie wyboru odpowiedniej rasy świni. Niepowtarzalny smak mięsa, to wynik sposobu hodowli zwierząt, żywienia i wypasania. Zdecydowana większość hiszpańskich wędlin poddawana jest dojrzewaniu, co w połączeniu z przyprawami daje niesamowity aromat i strukturę mięsa.
Hiszpania ma długą tradycję produkcji wędlin, sięgającą setek lat wstecz. Przekazywane z pokolenia na pokolenie doświadczenie i sprawdzone metody produkcji wpływają na jakość szynek i kiełbas, które dziś goszczą na naszych stołach. Najlepsze artykuły spożywcze z Hiszpanii, w tym wyborne wędliny, takie jak chorizo i salchichon, znajdziecie w naszym sklepie stacjonarnym i wysyłkowym.
Kiełbasa chorizo
Kiełbasa chorizo to jeden z najpopularniejszych wyrobów mięsnych na Półwyspie Iberyjskim. Klasyczna wersja powstaje z mięsa wieprzowego oraz mieszanki papryki słodkiej i ostrej. W niektórych wariantach, jako dodatkowe składniki, stosuje się czosnek, oregano i inne zioła. Chorizo można kupić w wersji pikantnej i łagodnej. Doskonale sprawdza się w połączeniu z dojrzewającymi serami jako element tapas, docenią ją także miłośnicy grillowania.
Sprowadzamy najwyższej jakości chorizo w wielu wariantach smakowych, bezpośrednio od uznanych producentów hiszpańskich wędlin. Prowadzimy zarówno sprzedaż detaliczną dla klientów indywidualnych, jak i dla firm czy hoteli. Nasza kiełbasa chorizo w sprzedaży hurtowej to doskonała propozycja dla gastronomii, nie tylko tej inspirowanej kuchnią hiszpańską.
Kiełbasa salchichon i schab lomo embuchado
Kiełbasa salchichon to rodzaj hiszpańskiego salcesonu, który można kupić w plastrach i batonie. Charakteryzuje się wyrazistym smakiem i aromatem. Aby uwydatnić wysoką jakość wędliny, poddaje się ją procesowi dojrzewania, najczęściej w przedziale 3-6 miesięcy.
W kuchni hiszpańskiej kiełbasę salchichon podaje się na różne sposoby, zależnie od regionu. Najczęściej jest składnikiem tapas lub kanapek, a nierzadko serwuje się ją również w sałatkach lub jako samodzielną, zimną przekąskę. Salchichon musi też obowiązkowo znaleźć się na desce hiszpańskich wędlin, najlepiej w towarzystwie serów, takich jak wyśmienity ser owczy manchego.
Również schab lomo embuchado to tradycyjna wędlina hiszpańska produkowana ze świń rasy iberyjskiej, która charakteryzuje się wyjątkowym aromatem oraz delikatnym mięsem. Schab doprawia się papryką i czosnkiem oraz poddaje dojrzewaniu przez okres kilku miesięcy. Następnie, tradycyjny lomo embuchado dodaje się zazwyczaj do słynnych hiszpańskich kanapek, zwanych bocadillo, a także do omletów i potraw z ryżu.
Kiełbasa fuet
Wśród charakterystycznych hiszpańskich wędlin można znaleźć również te wytwarzane z mięsa wieprzowego, na których z czasem pojawia się warstwa białej pleśni. To charakterystyczna cecha takich wyrobów, wpływająca na niepowtarzalny smak. Kiełbasa fuet jest wykorzystywana m.in. do stworzenia tapas – smakuje doskonale w towarzystwie wina. Dopełniają także hiszpańskie sery, które również znajdą Państwo w naszym asortymencie.
Delikatnie przyprawiona, sucha kiełbasa fuet jest produktem bardzo wszechstronnym i może być wykorzystywana na rozmaite sposoby. Polecamy ją jako doskonałą przekąskę, dodatek do pizzy, sałatek, czy nawet do zup, gulaszu i sosów. Fuet fantastycznie sprawdzi się także w innych kuchniach świata i potrawach znanych w naszym rejonie. Można serwować tę wyśmienitą kiełbasę z jajkami, w ragout lub z warzywami.
Kiełbasa chorizo w hurcie
Oferujemy kiełbasę chorizo w hurcie, co jest doskonałym wyborem dla lokali gastronomicznych specjalizujących się w potrawach kuchni hiszpańskiej. W ten sposób można zamówić większą ilość tradycyjnej, iberyjskiej wędliny. Chorizo pojawia się zarówno jako składnik tapas, jak i pizzy czy innych, zapiekanych dań. Podaje się je zazwyczaj w formie dość cienkich plasterków pełnych smaku.
Luksusowe wędliny z Hiszpanii
Wędliny hiszpańskie są uznawane za jedne z najbardziej luksusowych. To właśnie dlatego są one cenione przez smakoszy na całym świecie, w tym także w Polsce. Powstają z wykorzystaniem mięsa z konkretnych gatunków zwierząt – najczęściej są to świnie rady Cerdo Iberico. Ich hodowla jest kontrolowana na każdym etapie, by gotowy wyrób mógł cechować się niesamowitym smakiem. W Hiszpanii stosuje się również specjalne przyprawy i metody obróbki, pozwalające na uzyskanie odpowiednich parametrów wędlin. Przygotowanie wielu z nich wymaga bowiem stworzenia właściwych warunków do dojrzewania, które często trwa nawet kilka miesięcy.
Do czego wykorzystuje się kiełbasy hiszpańskie?
Hiszpańskie kiełbasy dostępne w naszym asortymencie sprawdzają się świetnie szczególnie jako przystawka. Cienko pokrojone mogą zastąpić szynkę. Komponują się świetnie z oliwkami czy serami z Półwyspu Iberyjskiego. Są mocno słone, a przez ich smak przebijają również charakterystyczne przyprawy stosowane w tej części świata. To produkty niezwykle uniwersalne, które można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Z tego powodu hiszpańskie wędliny często pojawiają się na pizzy, w różnego rodzaju zapiekankach, a nawet daniach z makaronem czy ryżem. Warto wykorzystać je do stworzenia tradycyjnych potraw, takich jak tortilla de patatas z dodatkowym elementem czy quesadilla. Wówczas można uzyskać kwintesencję smaku prosto ze słonecznej Hiszpanii.
Zapraszamy do zapoznania się z dostępnym asortymentem. Oferujemy wiele rodzajów wędliny tworzonej z mięsa najwyższej jakości. Na każdym etapie hodowla jest ściśle kontrolowana, by gotowe wyroby mogły cechować się niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Sprowadzamy nasze wędliny prosto z Hiszpanii, od sprawdzonych producentów.