Jak produkuje się chorizo?

Chorizo to najpopularniejszy rodzaj kiełbasy w Hiszpanii, chociaż na całym świecie doceniany jest jej wyrazisty smak. Wyrób ten jest wytwarzany już od XVI wieku, ponieważ właśnie wtedy zaczęto uprawiać na Półwyspie Iberyjskim paprykę, która obok wieprzowiny jest głównym składnikiem chorizo. Hiszpanie wyrabiają ten rodzaj kiełbasy zarówno w domach, jak i w zakładach produkcyjnych, a receptura chorizo niewiele zmieniła się od wieków. We wpisie przedstawimy, jak wygląda proces produkcji tradycyjnej hiszpańskiej kiełbasy, która uwielbiana jest także w Polsce.

 

Jak robiona jest kiełbasa chorizo?

Jak już wspomnieliśmy chorizo produkowana jest z mięsa wieprzowego, charakterystyczną pomarańczową barwę nadaje jej zmielona papryka pimentón. Kolejnym składnikiem tej kiełbasy jest czosnek. Często do takiej mieszanki dodaje się też odrobinę wina lub octu winnego oraz inne przyprawy. Istnieją setki regionalnych odmian chorizo, więc ich proces produkcji nieco się różni. Jednak zawsze zaczyna się od mielenia lub siekania wieprzowiny, zazwyczaj w proporcji 70/30 chudego do tłustego mięsa. Następnie wieprzowina poddawane jest fermentacji z przyprawami przez jeden lub dwa dni, dzięki czemu chorizo nie psuje się szybko. Mięso nadziewa się do naturalnych osłonek zrobionych z jelita wieprzowego, a następnie wiąże się je w kawałki. Kolejnym krokiem jest suszenie, którego czas zależny jest od rodzaju i producenta. Im dłużej kiełbasa dojrzewa, tym jej smak i aromat jest bardziej skoncentrowany, a na otoczce pojawia się więcej białego osadu.

 

Rodzaje chorizo

Warto poznać najpopularniejsza rodzaje chorizo, ponieważ różnią się one od siebie wielkością, pikantnością, sposobom produkcji i innymi cechami.

Chorizo de Leon – wytwarzana jest w regionie Kastylia i León, charakteryzuje się aromatycznym, pikantnym smakiem i ciemnoczerwonym kolorem.  Ma ona kształt podkowy z końcami związanymi razem nitką, aby można było zawiesić ją na tyczkach, co powoduje proces wędzenia i odprowadzania powietrza.

Chorizo ibérico – ceniona wśród smakoszy chorizo, wytwarzana z mięsa świń rasy iberyjskiej. Jedzone jest zazwyczaj bez dodatków jako przekąska. Występuje zarówno w wersji pikantnej, jak i słodkiej. Jest to jeden z najdroższych rodzajów chorizo.

Chorizo Sarta – surowa, dojrzewająca odmiana. Jest jedzona zarówno na surowo, jak i dodawana do wielu potraw, ponieważ podczas smażenia uwalnia czerwone oleje, które mogą całkowicie zmienić danie.

Chorizo de Pamplona – jest wytwarzana z mieszanki mięsa wieprzowego i wołowego. Produkuje się ją w okolicach miasta Pampeluna w hiszpańskim regionie Nawarra. Od innych typów chorizo odróżnia się również większymi rozmiarami oraz kilkoma barwnikami i konserwantami w składzie.

Chorizo Gallego – wytwarzana jest w Galicji, ma słodko-pikantny smak. Jest doskonała do spożywani jako surowa przekąska, można ją także dodawać do wielu gotowanych i smażonych dań.

Pomimo, że chorizo to typowo hiszpański przysmak, można zakupić go w Polsce. Pyszne, hiszpańskie chorizo dostępne jest w naszej hurtowni produktów hiszpańskich. Dostarczamy iberyjskie przysmaki zarówno osobom prywatnym, jak i restauracjom, hotelom i innym placówkom.